2014-01-13

Japán fasirt húsból (Hambaagu)


Hozzávalók:
50 dkg darálthús (a legjobb ha vegyesen van sertés, csirke, marha)
1 fej hagyma
1 tk vaj
200 ml zsemlemorzsa
50 ml tej
1 tojás
1 kk só
csipet bors
csipet szerecsendió

Mártás:
fél pohár vörösbor (kólából is isteni, nem vicc!!)
2 ek kechup
2 ek Worcestershire szósz (chuuno szósz)
2 ek viz
1 tk mustár (a magvas mustárral az igazi)
kevés só, bors


Elkészités:
A hagymát felapritjuk és egy csészébe tesszük. Rádobjuk a vajat, lefedjük, és 2 percre mikróba tesszük. (A forró vajtól picit meg fog párolódni.)
A tejjel leöntjük a zsemlemorzsát, majd a többi hozzávalókat is hozzáadva, masszát gyúrunk.. 4db lapos fasirtot formázunk belőle, és letakarva legalább egy órára hűtőbe tesszük. Az sem baj, ha egy napot áll, mégjobban összeérnek az izek, valamint kimegy belőle a levegő, ami gyúráskor belekerült, és igy sütni is jobb lesz majd. Legalább egyszer próbáljátok ki! Megéri.


Ha már úgy gondoljuk, hogy eleget állt, akkor egy nagyobb serpenyőben olajat hevitünk. Érdemes akkora serpenyőt választani, hogy mind a négy fasirtunk beleférjen. A fasirtok első oldalát fedő nélkül pirosra sütjük, majd megforditjuk és a másik oldalát már fedővel lefedve sütjük. Ügyeljünk, hogy ne égjen meg.
Amikor teljesen átsültek (oldalanként kb. 3-5 perc), akkor kivesszük őket egy tányérra és elkészitjük a szószt, ugyanabban a serpenyőben.
(A Japán éttermekben egyébként csak félig sütik meg, mondván, hogy szaftosan jobb az ize, úgyhogy ha ilyet rendelek, akkor kérnem kell, hogy átsütve szeretném. Aki szereti a bifszteket, annak ez félig átsülve is izletes lakoma lehet.)


A visszamaradt olajba beleöntjük a bort, majd felforraljuk, hogy az alkohol elillanjon, azután hozzáadjuk a mártás többi hozzávalóját és sűrűre főzzük. (Ha sokalljuk az olajat, konyhatörlővel itassunk fel belőle valamennyit.)
Még melegen leöntjük vele a megsült fasirtokat.
Forró rizzsel és zöldsalátával kináljuk.



Jó étvágyat kivánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése