2014-01-05

Hagymás csirke szoté


Joggal kérdezhetitek, mi is az a szoté.
A szoté a "sauté" francia szóból ered. Jelentése "repül" , és a itt arra utal, hogy a hús szabályosan repked a serpenyőben (tudom picit furán hangzik).
A húst (legyen az csirke, sertés, marha, vagy éppen hal), forró olajon, magas lángon hirtelen megpiritjuk, és félig megsütjük. Igy a hús szaftja megmarad, és nagyon izletes, omlós ételt kapunk. A maradék olajból gyakran szószt készitenek. Zöldségekből is készithetünk ám szotét. Én már a gombás szotét ki is próbáltam, és az isteni volt.
Lássuk hát a receptet...


Hozzávalók:

2 kicsontozott csirkecomb egészben (bőrével)
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
oliva vagy szezámmagolaj
só, bors

Elkészités:
Egy serpenyőben kevés olajat hevitünk, majd bőrrel lefelé beletesszük a sózott, borsozott csirkecombokat.
(Ha a bőr felfelé nézne, akkor felkunkorodna, igy mindig mindent a bőrös felével kezdjünk el sütni.) Közepes lángon pirosra sütjük, majd megforditjuk és kis lángon, fedő alatt átsütjük. Ha kész, kiszedjük a serpenyőből, és félretesszük.
Ha keveselljük a maradék olajat, akkor tegyünk még hozzá, majd nagy lángon hirtelen süssük meg a cikkekre vágott hagymát és felszeletelt fokhagymát.
Sózzuk, borsozzuk, izlés szerint (más fűszereket is kipróbálhattok), majd tálaláskor sült husink tetejére halmozzuk. Burgonyapürével és salátával kináljuk.

Jó étvágyat kivánok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése