2014-01-11

Szezámmagos zöldbab ( Ingen no gomaae )


Ez az étel egyfajta saláta féleség (nincs rá megfelelő magyar szó). A japánok azonban saláták készitésekor többféle módszert használnak, és külön szavaik is vannak rá.
A recept nevében az ingen a zöldbab, a goma a szezámmag, és az ae, az maga az egyik ilyen elkészitési mód. A jelentése egyszerűen csak hozzáad, vagy összekever, és minden aemono (összekevert salátaétel) azonnal fogyasztható. Előételként és salátának is szokták kinálni, és mindig hidegen tálalják.Mi leginkább valamilyen hús vagy hal mellé fogyasztjuk.
/Mégegy saláta készitési módszer a tsuke, (dzüke), tsukemono, ami abban tér el az aemonotól, hogy pár órát érdemesebb állni hagyni a dolgokat az ecetes vagy sós levekben, hogy a kellő izt megkapják. Inkább a savanyúság szó jobban illik ide. Majd ilyet is fogok késziteni.)
A harmadik módszer pedig a nyers zöldség öntettel való leöntése, ami ugye senki számára nem újdonság./

Hozzávalók:
200g nyers zöldbab
kevés só
1 ek cukor
1 ek szójaszósz
3 ek zúzott szezámmag

Elkészités:
A zöldbabot 3-4 cm-es darabkákra vágjuk, besózzuk, és kézzel kicsit megnyomkodjuk. Pár percet hagyjuk állni, majd bő forró vizbe dobjuk 3 percre. Miután kivettük, folyó hidegviz alatt teljesen lehűtjük.
Egy tálkában összekeverjük a cukrot, szójaszószt és a szezámmagot, majd a jól lecsöpögtetett babot beleforgatjuk.
Hidegen kináljuk, 3-4 napig eláll a hűtőben.
Spenótból is szoktam ugyanezt késziteni, majd felteszek arról is képet.

Jó étvágyat kivánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése