2014-01-09
Oyakodon
A japánok nagyon szeretnek röviditeni és összekapcsolni szavakat. Az Oyakodon név szeint három szóra utal. Oya, mint szülő, ez esetben tyúk, ko, mint gyerek, történetesen a tojás (ne kezdjünk el most azon vitatkozni, hogy a tyúk volt előbb, vagy a tojás?) A 3. szó a don, mint donburi röviditve. A donburi vagy domburi egyfajta japán egytálétel, mely egy fél tálka rizst és valamilyen feltétet foglal magában. Ez esetben csirkehús és tojásból készült kicsit édeskés izű feltétről van szó. Én nagyon szeretem.
Hozzávalók 2 személyre:
4 tojás
1 nagy hagyma
150 g csont nélküli csirkecomb
4 fej shiitake gomba (el is hagyható)
4-5 dl dashilé (bolti dashitsuyu / mentsuyu- vizzel higitva a flakonon irt arányban, vagy keverhetünk magunk is alaplevet: dashi alaplé vagy dashi por, szójaszósz, kevés szake, mirin és cukor, izlés szerint )
egy csokor mitsuba
kevéske olaj
Elkészités:
Kevés dashi alaplében előfőzzük a nagyobb cikkekre vágott hagymát, közben félig felverjük a tojást, személyenként 2-2-t.
Ezt az ételt érdemes személyenként késziteni.
Tehát egy serpenyőbe (mi oyakodon-nabét használtunk) öntünk egy kis alaplevet, beletesszük a hús felét, a gombát, majd ha megpuhultak, rádobunk a hagymából is valamennyit, azután óvatosan a tetejére öntünk egy adagnyi tojást (2 db).
Nem kavarjuk meg, hanem pálcikával 4 oldalról alászurkálunk, hogy befolyjon a tojás, majd lefedjük. Pár perc után, amikor már megkeményedett a tojás ( a japánok felkeményen is imádják), főtt rizsre csúsztatva, mitsubával diszitve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése